top of page

Tradiția de Halloween așa cum mulți nu o știu.

Când vine vorba de sarbatoarea de Halloween, majoritatea persoanelor, din Romania, au o reţinere. Această tradiţie vine din America, spun ei. Noi ştim să  copiem, spun tot aceste persoane.
Ceea ce mulţi nu ştiu este că, tradiţia de Halloween se sărbătorea cu mult înainte ca America sa fie descoperită. Tot acest lucru duce, direct, la contrazicerea acestor persoane.

Dupa cum ştim America a fost descoperită de Cristofor Columb , la 12 octombrie 1492, când atingea pentru prima data tărâmurile Lumii Noi.
Halloween-ul se sarbatorea de catre romani (Imperiul Roman) sub numele de Pomona. Roma invadează Britania, în primul secol după Christos, romanii aducând astfel numeroase festivaluri şi obiceiuri din această regiune. Una dintre acestea a fost un festival cunoscut sub numele de Ziua Pomona, numit astfel după zeiţa romană a fructelor şi grădinilor. După sute de ani de stăpânire romană, festivalul celtic Samhain şi tradiţia romana, Ziua Pomona, s-au amestecat, formând astfel o sărbătoare unică în care se celebra toamna.

Festivalul Samhain era un festival sărbătorit de către Celtici. În data de 31 octombrie, când toatea câmpurile erau recoltate şi depozitate, fiecare foc din casa oamenilor trebuia stins, astfel se dădea startul ritualui Samhain. Toată lumea se întâlnea pe o cumle din pădurea de stejari (stejarii fiind considerai copaci sacri). Druzi aprindeau noile focuri, sacrificând animale şi bucate. Pe această culeme se întâlneau si preoţii celtilor care sărbătoreau împreună cu toată lumea. Toată noaptea, druzii executau dansuri rituale, sărbătorind astfel trecerea de la sezonul soarelui la sezonul întunericului. Când soarele răsărea, druzii dăruiau o torţă aprinsă locuitorilo, acetia aprinzându-şi focurile în case. Aceste focuri erau menite să încălzească casele şi să le ocrotească de spiritele întunericului. Acest festival se sărbătorea pe o durată de trei zile, în care fiecare locuitor se masca cu ajutorul costumelor făcute din piei şi oase de animale. Prin acest festival, sărbătoreau în acelaşi timp şi sfâritul verii şi recolta bogată din timpul anului, aducând ofrande zeilor.
Creştini sărbătoreau această tradiie sub numele de Sărbătoarea Tuturor Sfinilor sau a Tuturor Sufletelor. Samhain a continuat să fie sărbătorit în zone ca Scoia, Irlanda sau nordul Franei, datorită faptului că în aceste locuri Imperiul Roman nu a reuşit să pună stăpânire. Oamenii de aici au renunţat la acest obicei abia în Evul Mediu, când s-au convertit la creştinism. Pentru a atrage mai mulţi oameni, Biserica Romano-Catolică a decis să înlocuiască Samhain cu Ziua Tuturor Sfinilor, oferindu-le astfel un alt prilej de sărbătoare.
Numele Halloween a fost folosit pentru prima dată în secolul al XVI-lea, venind din denumirea scoţiana “All Hallow Even”, adică noaptea de dinainte de Ziua Sfinilor.
În concluzie, sărbătoarea de Halloween nu provine din America. După cu ştim, sau după cum vom afla pe întregul ciclu al trăirii noastre, multe sărbători din Europa au migrat în America, unde acei locuitori au ştiut să le sărbătorească aşa cum trebuie, iar pe tărâmul nostru s-au pierdut.

Urmareste-ma pe

  • Facebook Classic
  • Instagram App Icon
  • Twitter Classic
  • c-youtube
bottom of page