top of page

Totul până la bani!

Cu cât trece timpul și înaintezi în viață, începi să-ți dai seama că tot ce se învarte în jurul tau este controlat de un singur lucru. BANII!!!!

Se spune că banii nu aduc fericirea, dar o întrețin. Așa este, banii întrețin fericirea. Dar ce se întâmpla în momentul în care persoanele care te înconjoară sunt dependenți, mai mult sau mai puțin, de bani? Atunci totul se duce, scuzați expresia, darcu!!!!

Pe cand eram copil, inteligenta de mama-mea și spun asta cu cea mai mare sinceritate, s-a gandit să ma testeze și să vadă dacă sunt un copil responsabil. Asta s-a întamplat pe vreamea cand eram în clasa a-5-a sau a-6-a. M-a luat la o discutie pe tema responsabilitații și mi-a dat banii de pachețel pe o întreagă săptămână, cu atenționarea ”Așa cum îi vei împărții așa îi vei avea întreaga săptămână!!!”. Eu, bine înțeles copil deștept, văzând atâtea lovele, am fugit în primul bar de ”negri” și i-am jucat pe toți la renumitul joc Flipper. Discuția am avut-o duminică, iar luni, cine era sefu? Când am ajuns acasă, repet, inteligenta de mama-mea, mi-a cerut o valoare din suma respectivă, cu promisiunea ”mâine îi primești înapoi”. Na… explică.

Tot inteligenta de mama-mea, că nu se poate spune altfel, s-a apucat sa-i scrie o scrisoare mamei ei, adică bunicii mele. Și a scris și a scris multe scrisori, dar fără nici un raspuns, până într-o zi când s-a gândit ea să-i mai scrie una cu mesajul: ”Eu ți-ași pune ceva bani în acest plic dar mi-e frică că (scuzați cacofonia) nu îl vei primi”. Surpriză!!!! În doar cateva zile de la trimiterea ultimei scrisori a primit răspuns, cu mențiunea că a primit și a citit toate scrisorile trimise de ea până in acel moment. Acum, poate cineva să spună că banii nu schimba o persoana? Încercati și voi și veți vedea raspunsul.

Hai sa trecem la alte exemple din viața de zi cu zi. Până acum m-am referit la un copil, care mai mult ca sigur, bine înțeles nu intenționat, este o ”sugativa” și la o bătrânică, care stă singură în coliba ei și așteaptă cu nerăbdare o veste de la copii sau nepoții ei.

Sa zicem ca ai bani de poti să-i întorci cu lopata. Nu te întreabă nimeni ce ai facut cu ei, de ce cumperi tot felul de lucruri inutile și de ce te duci în fiecare seara în oras. Nu. Toata lumea te lasă în pace și te „sustine„ spunându-ți că viața trebuie trăită. Acum să presupunem că ai ajuns în pozitia în care traiești ok și nu o duci rau, dar nici bine nu îți este. Eeee… în acest moment apar tot felul de … așa numitele sfaturi. ”înseamna ca-ți permiti de mergi în oras cu prieteni!!!”, sau ”Eu în locul tau a-și renunța la fumat!!!!”, sau ”Vezi că stam ca rău cu banii de chirie!!!!”, sau ”Mai mergi și pe jos la muncă!!!” și bine înțeles pot să continui de va plictisiți de citit, dar prefer să mă opresc aici.

Banii îi fac pe oameni să fie neîncrezători, suspicioși, mincinoși, urâți, sau mai bine spus, lipsa banilor îi face să fie astfel. Părinți care nu-i mai cred pe copii, copii care cred că parintii lor nu vor… ceva ce ei cer, iar exemplele pot continua. În cei treizeci și ceva de ani de inspirații și expirații a acestui monoxid de carbon de pe acestă planetă, am învățat multe lucruri. Printre care și : ”Dacă vrei să strici o relație cu cineva, împumută-i bani”. Da, e valabil pentru oricine. Cu părinții, nepoții, copii, bunicii, nașii, cu cei mai buni prieteni, sau cu frații, egal cu cine. Alege o persoană pe care vrei să o testezi, dar în același timp trebuie să fi conștient că relația se poate distruge, ascultă-i problemele financiare, care imposibil să nu fie, și spune-i că tu îl sau o poți ajuta. Din acel moment poți sa-ți iei adio de la frumoasa relație pe care ai avut-o.

Acum revin la lucrurile învățate în viața ți spun că am mai învățat ceva. Vrei să împrumuți bani cuiva? Ia suma respectivă și gândește-te dacă tu ai avea nevoie de ea sau nu. În cazul în care tu ai nevoie de acei bani, atunci nu-i da. Daca în schimb acea suma este pentru tine dispensabilă, atunci… what the fack!! Relația nu se va schimba din punctul tau de vedere.

Ce faci în cazul în care tu esti cel împrumutat? Pai nu prea ai ce face decât să-ți faci bine socoteala cum vei înapoia acea suma fără ca relația cu ”banca” să se schimbe și să te ți de cuvănt. În momentul în care vei întârzia, atunci vor aparea și acele ”expresii” de genul ”nu cred”, ”esti sigur că vrei sau ma aburești”, ”am avut încredere…”, ”sigur, că te înțeleg…”, ”lasă că pot să mai aștept…”. Acestea sunt unele dintre cele mai suspicioase expresii, iar efectul este că vei auzii de la unii sau alții ce se vorbește despre tine. Cele mai sincere ”expresii” le vei primii de la persoanele care nu stau în suma respectiva, lucru care se întamplă destul de rar.

Am conoscut pe cineva, care din pacate nu mai este printre noi, iar acest domn avea o strategie. Nu oferea bani la nimeni. Te intreaba de ce anume ai nevoie, iar daca putea să-ți ofere acel lucru, era cel mai fericit, dar nu iți oferea bani să-ți cumperi lucrul respectiv. Cred că el trebuia să scrie acest articol.

Deci… totul se rezumă la bani.

Eu va doresc să nu vă loviți de un astfel de ”eveniment”.

Urmareste-ma pe

  • Facebook Classic
  • Instagram App Icon
  • Twitter Classic
  • c-youtube
bottom of page